Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Let's not give the fire a chance!

Fires occur every year during the harvest and fodder harvesting season. Their causes are primarily the setting of fires in nature, straw burning, burning of dry vegetation, children left unattended, smoking, use of open fire, spontaneous combustion and technical failures on agricultural machinery.

Zo strany právnických osôb a podnikajúcich fyzických osôb v poľnohospodárstve je potrebné veľký dôraz klásť nielen na odstránenie hore uvedených príčin vzniku požiarov v letnom období ale aj na zabezpečenie prísneho dodržiavania zákazu fajčenia a manipulácie s otvoreným ohňom na miestach, kde by mohlo dôjsť vzniku požiaru.

Dôležité je vybaviť skladovacie objekty a pracovné stroje zabezpečujúce žatevné práce hasiacimi prostriedkami a v neposlednom rade venovať zvýšenú pozornosť pri uskladnení sena, slamy a obilnín hlavne – uskladňovať len vysušené produkty.

Pri požiaroch v poľnohospodárstve dochádza nielen k materiálnym škodám, ale aj k ujme na zdraví osôb a v niektorých prípadoch aj so smrteľným následkom, čo dokumentuje aj štatistika požiarovosti, kde sa už každoročne vypľňa kolónka – počet usmrtených.

Je potrebné si uvedomiť, že ochrana úrody pred požiarmi sa týka všetkých občanov, ktorí by mali byť v tomto období mimoriadne ostražití a opatrní. Na zvýšené nebezpečenstvo treba upozorniť aj deti. Deti, ktoré sa počas prázdnin často pohybujú v blízkosti polí a stohov slamy bez dozoru sa stávajú nielen príčinou vzniku požiarov, ale vo veľkej miere sú aj postihnutými, keď v snahe uhasiť požiar dochádza k popáleninám na tele a v horšom prípade aj k úmrtiu následkom popálenín.

Spracovala: npor. Jarošová Alžbeta